Jdi na obsah Jdi na menu
 


potrava

28. 7. 2018

Jak je známo o jejich divokých příbuzných, i naše domestikované myšky jsou, jakožto všežravci s převahou rostlinné potravy, schopny zkonzumovat v podstatě cokoliv. To ovšem neznamená, že mohou jíst cokoliv. Jak již víme, myš je zvířátko velmi citlivé na vnější jevy, proto je důležité jim poskytnout všechny živiny , které potřebují, aby byly zdravé a spokojené.

Myši, jakožto všežravci, potřebují jak stravu rostlinnou (tzn. semena a obilí), tak živočišnou (maso, ryby, vajíčka, červy) . Proto bychom vždy při koupi krmiva měli číst jeho složení, přičemž vhodné krmivo obsahuje kromě rostlinné stravy i tu živočišnou. Krom toho výrobci často do krmení přidávají i různé vitamíny. Doporučuje se při výběru vhodného krmiva neposuzovat výrobky podle barevnosti (což většinou znamená přítomnost umělých barviv a konzervantů, což není nic vhodného pro myši ani jakékoliv jiné zvíře), ale podle složení a kvality.

Ideální krmná dávka pro jednu myš je 6-8g krmiva (polévková lžíce) na den.

Pokud možno, vyvarujte se komerčním pamlskům a tyčinkám z chovatelských potřeb, většinou to není nic zdravého. Pokud chcete myškám udělat radost, raději jim dejte nějaký zdravý pamlsek, třeba omyté lístky pampelišek.

Obecně bychom se měli vyvarovat slané, kořeněné či příliš tučné potravy. Další možností je míchat si krmivo vlastní. 

Zde je tabulka vhodné potravy pro myši:

obiloviny

Oves, pšenice, ječmen, ovesné vločky, kukuřičné lupínky, tvrdý chléb (celozrnný), pohanka, žito, rýže

ořechy

Buráky, lískové oříšky, mandle, kešu

luštěniny

Kroupy, sušený hrách, fazole

ovoce

Jahody, jablka, banány, borůvky, maliny, ostružiny, broskev, hrušky, mango, ananas, fíky

zelenina

Paprika, mrkev, salátová okurka, pampeliškové listy, rajče, chřest, meloun, kedlubna, celer, petržel, bylinky

Živočišná strava

Mletí červy, larvy, mletí cvrčci, vařené vejce, kuřecí maso, ryby, kočičí či psí granule

semena

Slunečnice, proso, sezamová semínka, jáhl

 

Zde je tabulka toho, co myši nikdy nedávejte:

ovoce

Hrozny, citrusy, rozinky

zelenina

Ledový salát, syrová brambora

Živočišné produkty

Mléko, sýr!, krevety

ořechy

Vlašský ořech

ostatní

Jakékoliv jiné potraviny určené pro lidi

Pamatujte, že myši jsou náchylné k obezitě, proto je třeba šetřit s ořechy a jinými tučnými potravinami. Rovněž nekrmíme myšky ničím kořeněným, soleným, pamlsky pro lidi (žádné chipsy, čokoláda...) či zkaženým. Pozor, příliš ovoce a zeleniny může myším způsobit nadmutí či trávicí obtíže. Co se zelené stravy týče, myši jí sežerou jen málo, takže se vyplatí dávat toto krmení jen v malém množství. Zelenou stravou rozumíme pampeliškové listy, jetel či větve z ovocných stromů. Nikdy je netrháme u silnice či v jiné znečištěné oblasti. Před podáním zelenou stravu důkladně opláchneme a usušíme.

(https://www.onlinefitness.cz/blog/zelenina-cerstva-mrazena-konzervovana-ktera-je-nejlepsi-447)

Seno doporučuji dávat, přestože jej myši nežerou (to spíš vojtěšková kolečka), ale staví si z něj pelíšek (a krásně jim potom voní srst).

Kromě klasických krmných směsí doporučuji dát myším do obydlí ještě minerální kostku, které prodávají v chovatelských potřebách. Taková kostka mívá dlouhou životnost a myši si jejím hryzáním brousí zuby i doplňují důležité minerály. 

Též doporučuji čas od času dát myškám tvrdý chleba, což též podporuje obrus myších zubů. 

(https://www.jkanimals.cz/cs/potreby-pro-hlodavce-a-kraliky/krmivo-pro-hlodavce/zrniny-pro-hlodavce/dajana/27174-dajana-country-mix-potkan-a-mys-500-g-krmivo-pro-potkany-a-mysi.html)

Upozornění: Veškerý obrazový a textový materiál patří myšinetu, pokud není uvedeno jinak. Pokud byste tedy chtěli cokoliv kopírovat, musíte tak učinit s patřičným odzdrojováním.