Jdi na obsah Jdi na menu
 


rozmnožování

Často se stává, že pokud máme myšky ze zverimexu, přineseme si domů těhotnou samičku. Je proto důležité vědět, jak se v takové situaci správně zachovat, takže si tu popíšeme celý průběh myšího rozmnožování.

Myši pohlavně dospívají ve věku 2 měsíců. Po přinesení samečka mezi samičky (říká se, že na jednoho samce by mělo připadnout maximálně 6 samic) vstoupí samičky do dvou dnů do říje a jsou připraveny k páření.

Páření

Sameček nejdřív samičku očichá, začne jí olizovat a začne jí krýt. Má-li samička chuť k páření, zvedne zadeček a ocas stáhne ke straně. Páření trvá několik sekund, opakuje se ale několikrát. Pokud samička nezabřezne, je pak v říji každé tři až šest dní. Po vrhu mláďat bývá samička během 24 hodin opět v říji, takže se další mláďata dají očekávat už asi 3 týdny po porodu. Samičky mohou zabřeznout i tehdy, kojí -li právě mladé.

Březost

Délka březosti je kolem 3 týdny (19-24 dní). Břicho však začne samici růst až kolem 15. dne. Během březosti se doporučuje dát matce do ubikace spoustu materiálu ke stavbě hnízda - čím více může na hnízdě pro mláďata pracovat a čím více zaměstnání má, tím lépe bude pečovat o svá mláďata a vychovávat je. Myši jsou společenská zvířata a tak není třeba mít březí samičku od ostatních oddělenou.

Porod

Porod může nastat v kteroukoliv denní i noční dobu, nejčastěji ale nastává v noci mezi 22. a 2. hodinou. Myš mívá mezi 4 a 10 mláďaty, někdy i více (až 20). Je-li mláďat málo (1 až 5), je porod často hotový během čtvrt hodiny, jinak trvá kolem půl hodiny a pokud je mláďat hodně, může se i protáhnout. Při porodu by neměla být myš rušena, protože jakmile by si myslela, že hrozí jejím mláďatům nebezpečí, propadla by panice.

Ještě nějakou chvíli pak myš pokračuje v intenzivním olizování mláďat; olizování je pro mláďata velmi důležité, protože svými masážními účinky povzbuzuje činnost střev. Přihlížení při porodu je velice riskantní – především se nesmíte dotýkat hnízda ani mláďat. Dokonce i zcela krotká myš může jako čerstvá matka reagovat náhle velice citlivě. Proto je lepší podívat se do hnízda, až když jsou mláďata alespoň týden stará.

Vývoj mláďat

Porodní hmotnost se pohybuje mezi 1- 2 gramy a mláďata jsou po narození zcela holá a slepá. (http://www.zviratka-rita.estranky.cz/fotoalbum/morcata_osmaci_piskomilove_krecci_mysky-a-potkani/mysi--holatka-stare-2-dny/snimek-459.jpg.html)

  • Kolem 3 dnů: Objevují se špičky chlupů a otevírají se uši.
  • Během 5 dní: Mláďata se pohybují v kruhu, nemohou vypadnout z hnízda a v jeho blízkosti zůstávají i tehdy, když je vyvleče matka ven. Reagují zatím jen na podněty tepla a dotyků a zůstávají stále pod matkou
  • Po týdnu někdy vylezou z hnízda, matka je však ihned odnáší zpět.
  • Po 9 až 10 dnech je hotové osrstění.

(https://kreckovazila.estranky.cz/fotoalbum/co-se-deje-s-holatky--aneb-rozlouceni-s-mandarinem/a-zase-ta-holatka....html)

  • V 11 až 13 dnech jsou viditelné řezáky.
  • Po 12 až 14 dnech otevírají oči a začínají lézt kolem hnízda. Také již přijímají pevnou stravu.
  • V 16 dnech myšky skáčou a je nutné zabezpečit víko, aby nemohly vyskočit.
  • Po 3 týdnech se již podobají dospělým, jen jsou menší.
  • Ve věku 21 až 25 dní by měla být mláďata od rodičů odstavena a rozdělena podle pohlaví, aby se předešlo dalšímu početí – již ve věku 28 až 46 dní se samičkám otevírá pochva, mladí samečci jsou pohlavně dospělí o něco později, o 6 až 8 dní.